Kako postati bolja verzija sebe?

Tu si gde si. Možda je sve idealno, ili ti bar tako izgleda. Možda stvari uopšte nisu savršene u tvom životu i imaš utisak da ti se svet ruši pred očima. Zamisli sada da, bez obzira na to kako ti trenutno život izgleda, sve postane bolje bar nekoliko puta.

Kako tvoj život izgleda? Hajde, razmisli malo pre nego što nastaviš da čitaš ovaj tekst. Dopusti sebi da sanjaš, odmah, ovog trenutka.

Uspevaš li? Hm…
Možda ne postavljaš prava pitanja?

Razmišljao sam o tome dosta. Često bih postavio sebi pitanje “Gorane, ako bi ovog trenutka mogao postati bolja verzija sebe, kako bi to izgledalo?”. Onda bih zastao… počnem da razmišljam o tome kako izgleda Goran v.2 – Goran u budućnosti. Ali spetljam se u sopstvenim mislima. A onda sam shvatio kako da sebi odgovorim na to pitanje.

Predstavljam ti vodič koji bi ti mogao pomoći da postaneš bolja verzija sebe!

Ja, sada

Pre svega, moraš analizirati svoj život sada. Moraš ga sagledati iz različitih perspektiva i utvrditi koji aspekti tvog života ti nisu po volji. Shvati šta je dovelo do toga da ti život postane takav kakav je. Osvrni se isključivo na SOPSTVENE postupke i preduzmi odgovornost za svoj život!

Možda imaš višak kilograma, nekoliko loših navika, nedostatak samodiscipline, manjak samopouzdanja, baviš se poslom koji te ne ispunjava… ili jednostavno želiš da sve bude bolje. Upitaj se “Kako izgleda moj život sada?”. Shvati gde se nalaziš i dobro razmisli o tome.

Okej, stvari su takve kakve su! Ne osvrći se, jer se upravo u ovom trenutku događa značajna promena u tvom životu. Samo prati instrukcije.

Zapiši sve na papir. Praktično, kao na GPS-u, unesi koordinate svoje lokacije!

Sjajno! Zaista sjajno!
Čestitaj sebi jer znaš gde si! Upravo se nalaziš na putu da postaneš bolja verzija sebe. Ne mogu ti opisati koliko je divan osećaj kada počeneš da otkrivaš nove stvari, učiš više nego ikad i tvoj život postaje bolji brže nego što možeš i da zamisliš, jer konačno svesno i sa namerom utičeš pozitivno na svoj život.

Kaži!? Zar to nije fantastično?

Gde i zašto?

Objasnio sam ti da pre svega treba da odrediš gde si sada. Molim te nemoj preskakati korake, svaki je bitan! Pre nego što nastaviš dalje, vrati se na prethodni deo i zapiši sve, ako već nisi.

Ako imaš spisak ispred sebe… bravo! Srećan sam zbog toga!

Hajde da vidimo gde želiš da budeš!?
Sećaš se da smo uneli koordinate tvoje trenutne lokacije!? Definišimo sada destinaciju!

Pogledaj u svoju listu. Gledaš u stvari koje želiš da budu bolje, zar ne? Pitanje je kako bolje i koliko bolje. Veoma je bitno da postaviš sebi PRAVA pitanja.

Pomoćiću ti ovde, jer znam kako je vrteti se u začaranom krugu misli koje te vuku ka prošlosti, veruj mi prošao sam to mnogo puta. Počnem da razmišljam o onome što želim pa se vratim na prošlost ili ono kako jeste, samo zato što svoje misli nisam jasno usmerio kvalitetnim pitanjem.

Predpostavimo da je jedna od stvari sa tvog spiska ta da imaš višak kilograma i manjak kondicije. Postavi sebi pitanje “Gde zapravo želim da budem?”, odnosno “Kako izgleda sledeća verzija mene?”.

Evo ga nezgodan momenat – nedovoljno definisan odgovor. Konkretno, na jedno od ova dva pitanja možeš odgovoriti: “Pa… definitivno sledeća verzija mene ima manje kilograma i više kondicije”. Hm? Tako sam i mislio!

Sećaš li se moje priče o ciljevima i koliko je bitno definisati stvari – učiniti ih merljivim? Isto tako, tvoja sledeće verzija tebe treba da bude merljiva, tako da kada postaneš ta osoba znaš da to stvarno jesi.

Zato u ovom slučaju, moraš da se vratiš korak unazad, i ponovo definišeš pitanje. Postavi ga preciznije kako bi i odgovor bio precizniji! Ovo bi moglo zahtevati niz pitanja, odnosno pod-pitanja. Na primer “Kako zaista želim da izgledam? Da li mi je stvarno bitno da imam ‘pločice’ na stomaku, ili mi je sasvim OK da mi stomak bude ravan – i to je to!?”. Ili “Želim da skinem 10 kilograma, jer će to za mene značiti ogroman uspeh i dokazaću sebi da mogu, što će značajno uticati na moje samopouzdanje, a samim tim i na ostale aspekte mog života!?”, “Koliko želim da budem u formi? Šta će biti merilo moje kondicije? Istrčati 10 kilometara čak i u pola noći, ako je potrebno!? Je l’ to to?”

Mislim da ti je jasno na šta ciljam.
Precizno pitanje – precizan odgovor.

I ne prelaziš na sledeću stavku sa svog spiska dok nisi načisto sa sobom oko toga šta želiš i dok tvoj cilj nije merljiv.
Veoma je važno da ti je stalo do toga što želiš, da ti je stvarno bitno. Jer ako je tako, uradićeš SVE što je potrebno da postaneš bolja verzija sebe. U suprotnom, sebe možeš dodatno frustrirati jer ćeš ispred sebe imati cilj koji zapravo duboko u sebi ne želiš da ostvariš.

Sada možeš preći na sledeću stavku.
Ali želim da ti skrenem pažnju na jednu stvar, vrlo bitnu!

Moraš sledeću verziju sebe sagledati iz šire perspektive. Npr. ako se tvoja sledeća verzija bavi poslom koji te ispunjva, a pritom i zarađuješ više, zar nije logično da eventualno živiš  u svom stanu, ili većem stanu, sagradiš svoju kuću ili možda rešiš da putuješ po svetu jer ti novi posao to dopušta? Shvataš koliko to utiče na ostale aspekte tvog života? Ako često putuješ potpuno drugačije ćeš morati da organizuješ svoju ishranu, nećeš moći mnogo stvari da nosiš sa sobom, što znači da možda nećeš imati potrebu za sopstvenim automobilom nego ćeš ga iznajmljivati… Huh! Shvataš koliko “samo jedna obična stvar” drastično menja stvari?

Dakle, šira perspektiva!

Transformacija

Tvoj unutršanji GPS je podešen, uneta je trenutna lokacija i odredište. Dobar osećaj!? :) Predpostavljam da slutiš šta bi mogao biti sledeći korak.

Pomeriti guzicu i preduzeti akciju! Nema prostora za kukanje! Nema prostora za osvrtanje! Dok neki od nas gledaju napred, drugi se neprekidno osvrću iza sebe i to je ono što ih sprečava da iskoriste prilike koje im život svakodnevno pruža. Ne mogu da vide ono danas i još bolje sutra, jer im prošlost zaklanja vidik.

Ono što ti je sada činiti jeste da shvatiš koje korake treba da preduzmeš kako bi se transformacija dogodila, i onda ih jednostavno preduzmeš! Nema tu mnogo mudrosti.

Da li je potrebno da se upišeš na neki sport? Kreneš na trčanje? Možda da se vratiš na fakultet i završiš tih nekoliko ispita koliko ti je ostalo? Potražiš novi posao? Organizuješ bolje svoje vreme i posvetiš se više porodici i prijateljima?

Razmisli i zapiši sve što ti padne na pamet! Ništa nemoj da pamtiš. Dok pišeš, tvoj mozak će mnogo intenzivnije da primi informaciju i shvatiće te ozbiljnije u tvojoj nameri da se promeniš.

Zabavi se.

Ti si kreator.

Kreiraj sada svoj život, svesno. Napravi plan, organizuj se dobro i počni da koračaš ka sledećoj verziji sebe. Preduzmi akciju SADA!

Znam koliko to želiš! Znam i da možeš. Svi možemo!

Vidimo se na vrhu!!!