Magičan život uz afirmacije

Magičan život uz afirmacije

Sve o čemu razmišljamo i pričamo manifestuje se u našoj stvarnosti na ovaj ili onaj način. Akcija je uvek posledica naših misli. Ako želite da popijete čašu vode, prvo ćete pomisliti kako ste žedni, a zatim preduzeti sve što je potrebno da biste popili vodu. Ako želite da razgovarate sa nekim, pomislićete na taj razgovor, a zatim će se pojaviti niz novih misli koje će vas pokrenuti da preduzmete određene akcije da biste obavili razgovor. Na primer, ustaćete, potražićete telefon, unećete broj, predstavićete se na određeni način… čak i u toku razgovora, pre nego što reči skliznu sa vaših usana, u vašoj glavi se već dogodila munjevita misaona lančana reakcija koja je uzrokovala da kažete sve to što ćete reći.

Ponavljanjem različitih misaonih obrazaca programirali smo sami sebe, a da toga često nismo svesni. Misaoni obrasci, iskustva i slike utisnuti su u našoj podsvesti. Na svu sreću postoji nekoliko tehnika kojim možemo menjati sadržaje naše podsvesti i na taj način uticati na naše dominantne misli i stavove, a jedna od njih jeste upotreba afirmacija.

Afirmacije

Afirmacije su u suštini autosugestije, izjave ili potvrde koje upućujemo najčešće sami sebi. Mogu biti pozitivine ili negativne i, u zavisnosti od toga koliko često ih upotrebljavamo, snažno uticati na naš život. Koristeći pozitivne afirmacije možemo ostvariti bolje rezultate u svim aspektima života. Formirati bolju sliku o sebi, podići samopouzdanje, brže ostvariti ciljeve, steći ili promeniti navike, samoiseceliti se i drugo. Ili isprati sebi mozak ukoliko koristimo negativne afirmacije kao što su “ne zaslužujem to i to”, “nisam dovoljno dobar”, “ne mogu to da ostvarim” i slično.

Kako one funkcionišu

Ponavljanjem afirmacija u našoj podsvesti vremenom se formiraju novi mentalni koncepti ili menjaju postojeći. Ti mentalni koncepti u našoj podsvesti će zatim uticati na naše razmišljanje, naše ponašanje, i našu akciju. Oni formiraju našu stvarnost.

Neke od afirmacija koje koristim su:

 • Tražim pozitivne aspekte u svim stvarima koje me okružuju.
 • Moj život je savršen.
 • Imam fantastične ideje.
 • Okružen sam pozitivnim ljudima.
 • Ja kreiram svoju stvarnost.

Ponavljajući afrimaciju “tražim pozitivne aspekte u svim stvarima koje me okružuju ” postigao sam to da se svakodnevno osećam mnogo bolje, imam više entuzijazma i inspirisaniji sam da više stvaram. Vremenom sam stvorio novu —bolju— sliku o životu. Moje negativne misli ustupaju mesto pozitivnim. Šta god da mi se događa, bio to razgovor sa nekim, šetnja kroz grad, ili rad na novom projektu, nesvesno težim da se fokusiram na pozitivne stvari oko sebe, a to direktno utične na kvalitet mog doživljaja stvarnosti. Drugim rečima više uživam u životu.

Odakle početi

Kao što je to bio slučaj sa ciljevima, i afirmacije treba zapisati. Kada se ne osećamo najbolje mnogo je lakše pročitati afirmaciju nego je tražiti u haosu misli.

Afirmacije formulišite prema svojim potrebama! Pošto smo svi drugačiji, jedinstveni, imamo različite ciljeve, ideje, navike, ne postoji jedinstvena afirmacija za sve nas. Zato razmislite o svojim ciljevima, navikama koje želite da steknete ili promenite, iskustvima koja želite da doživite, osećanjima koja želite da budu deo vaše stvarnosti, definišite afirmacije prema njima i zapišite ih.

Čitajući moje primere mogli ste primetiti da su sve izrečene u sadašnjosti. Kada su izrečene u sadašnjosti snažnije osećate emociju koja u vama pokreće čitav niz energetskih i misaonih procesa i menja vašu podsvest. Osetite razliku između “moj život će biti savršen” i “moj život je savršen”. Kada kažete “moj život će biti savršen” podsvesno odlažete manifestaciju za neodređeno vreme, isto kao što je to slučaj i sa ciljevima. Međutim, ako kažete “moj život je savršen” pokrećete sebe na razmišljanje o tome kako izgleda vaš savršen život sada, iako se on još uvek nije manifestovao.

Emocija je od velike važnosti!
Pokušajte da što snažnije osetite emociju dok izgovarate afirmaciju, i brže ćete postići rezultate. Obratite pažnju da bi za nekoga ko ima mnogo problema u životu bilo skoro nemoguće osetiti emociju ako koristi afirmaciju “moj život je savršen”, jer ideja o savršenom životu i ta osoba nisu na istoj talasnoj dužini. U tom slučaju efektnija afirmacija bi bila “stvari se menjaju na bolje”, ili “osećam poboljšanje u tom i tom aspektu života”, jer bi pokrenula snažniju emociju. Čak i svima poznata afirmacija “svakog dana u svakom pogledu sve više napredujem” bi promenila stvari na bolje kada bismo osetili snažnu emociju dok je izgovaramo. Međutim kako nije namenjena svima, te je ne moguće da svi osete emociju, stvorila se premisa da ta rečenica nema nikakvu snagu.

Kako da koristimo afirmacije?

Afirmacije treba izgovarati što češće. Preporučujem minimalno 3 puta dnevno. U većini slučajeva navika se formira nakon 3 nedelje, 21 dan, a ponekad je potrebno više vremena jer su usvojeni koncepti suviše čvrsti. Ponavljajte svoje afirmacije bar 30 dana kako biste osetili njihov efekat. Ukoliko se u međuvremenu emocija u vezi sa nekom afirmacijom promeni, modifikujte afirmaciju prema potrebi i nastavite dalje.
Afirmacije, kao i ciljeve, uvek imajte uz sebe i budite okruženi njima. Tako ćete vremenom zameniti negativne misli pozitivnim. Iako bi ovo moglo da vam zvuči smešno, stanite ispred ogledala, pogledajte sebe u oči, izgovorite afirmaciju i stvarno to mislite i osetite. Količina neprijatnosti koja bi se u ovom slučaju mogla javiti je srazmerna iskrivljenoj slici koju imate o sebi i životu. Ali nastavite dalje, ne odustajte! Ubrzo ćete podići samopouzdanje i radovati se sami sebi ispred ogledala :)

Primeri afirmacija za različite aspekte života

Zdravlje

 • Moje telo zna kako da se isceli
 • Osećam se bolje
 • Osećam pozitivne promene
 • X terapija ima pozitivnog efekta na moje telo

Posao

 • Bavim se poslom koji me ispunjava
 • Kvalitetno obavljam svoj posao i pozitivno utičem na uspeh firme
 • Imam fantastične ideje
 • Inspirišem ljude oko sebe

Odnosi sa ljudima

 • Uvek vidim najbolje u drugima
 • Prihvaćen sam i voljen
 • Svojim primerom inspirišem druge da žive bolje

Finansije

 • Ja sam magnet za novac
 • Imam pravo da budem bogat
 • Zaslužujem “toliko i toliko” novca
 • U mogućnosti sam da sebi priuštim sve što mi je potrebno

Još jednom, obratite pažnju na to da sami sebi treba da definišete afirmacije prema sopstvenim potrebama. Pokušajte da osetite snagu afirmacije u potpunosti, kao da je istina, kao da je već živite. Ako ni tada ne možete da je osetite, zamenite je nekom drugom koja u vama budi pozitivne emocije.

Nemojte čekati bolji trenutak, zapišite svoje afirmacije sada! Predlažem da zapišete bar 5 afirmacija dole u komentar, i svojim primerom inspirišete druge. To je najmanje što možete da uradite u ovom trenutku za sebe!

P.S. Hvala Miroslavu Georgijeviću za fotografiju!