Kako vizualizovati savršen život?

Kreativna vizualizacija

Gladni ste, stomak vam zavija i jede vam se sendvič. Ali ne bilo kakav sendvič!

Imate jasnu sliku sendviča koji želite da smažete sa zadovoljstvom. Znate kakva je kifla, kojih je dimenzija i kakva je tekstura te kifle. Možete da zamislite fantastične nadeve i sastojke od kojih vam se luče sokovi… U njemu se nalazi tartar sos ili pavlaka, jedan red šunke i jedan red pršute, fino sečene kriške dimljenog sira, malo kiselih krastavčića, tanko sečenih tako da tek- tek vire iz sendviča sa strane kako bi vizuelno pojačali doživljaj… mmm, kako samo miriši! Osećate li mirise dimljenog sira, šunke i pršute?

Potom sveže napravljeni sendvič lepa i nasmejana prodavačica pažljivo pakuje u fino dizajnirani papir. Dobijate prekrasnu salvetu i sa zadovoljstvom plaćate račun, a zatim uživate u bogatom ukusu.

Njam, njam! Ogladneo sam od ovog prizora!

Kao što vidite, vizualizacija nije neka nauka, a može da izazove lučenje sokova ili zavijajuće zvuke u stomaku :)
U svom umu mi neprekidno režiramo filmove i projektujemo slike iz prošlosti ili slike o budućnosti. Vizualizacija je toliko moćna da nam oblikuje život! Njena snaga je izuzetna!

Vizualuzacija u istoriji

Iako ne možemo precizno odrediti kada su ljudi prvi put svesno počeli da koriste vizualizaciju za kreiranje rezultata, poznato je da je naučnik Nikola Tesla koristio moć kreativne vizualizacije kako bi kreirao genijalne izume koji su čovečanstvo značajno unapredili.
Tokom sedamdesetih godina prošlog veka Rusi su među prvima počeli da primenjuju kreativnu vizualizaciju kako bi postigli bolje rezulate u sportu. Ustanovili su da bi prilikom vizualizacije, iako potpuno mirni, sportisti pokrenuli iste grupe mišića koje su inače aktivne u treningu. Sproveden je test gde su postojale dve test grupe. Prva grupa je vežbala sa opterećenjem, dok je druga grupa samo vizualizovala vežbe sa opterećenjem. Nakon tri meseca prva grupa je povećala svoju mišićnu masu za 30%, dok je druga grupa povećala svoju mišićnu masu za 13,5% – samo vizualizacijom!

Dakle vizualizacijom možemo pokrenuti procese u svom telu ili kreirati i menjati navike, a samim tim i naše ponašanje i percepeciju naše stvarnosti.

Koristeći se vizualizacijom postigao sam fantastične rezultate! Moj život postao je zabavniji i uzbudljiviji. Okružen sam pozitivnim i kreativnim ljudima i imam fantastične prijatelje. Ponosim se ekipom sa kojom radim, a moji odnosi sa porodicom su fenomenalni! Produktivniji sam, ostvarujem bolje poslovne rezultate i fokusiraniji sam. Ponekad sam zaista iznenađen koliko je vizualizacija moćna i kako neke stvari ili događaje privučem veoma brzo u svoje iskustvo.

Kako vizualizovati?

Za početak potrebno je da znate šta želite da postignete, odnosno koji su vaši ciljevi, i usredsredite se na jedan od njih.

Predpostavimo da želite više novca, na primer platu od 1000 evra mesečno. Zamislite sebe kao da već dobijate tu platu. Razmislite kako izgleda osoba koja vam daje novac ? Ako podižete novac u banci ili sa bankomata kako se osećate dok idete da podignete novac koji ste zaradili? Kako se zaista osećate u tom trenutku? Na šta trošite novac? Da li kupujete novi gedžet, idete sa porodicom ili prijateljima na večeru, odlazite u spa centar ili na masažu? Kako igleda vaš život sada kada zarađujete tih 1000 evra mesečno?

Unesti što više detalja u vizualizaciju!

Osetite miris, osetite ukus, čujte zvuke. Obratite pažnju na detalje, to će vam pomoći da ostanete fokusirani tokom vizualizacije i osetite snažniju emociju.

Pročitajte sledeće primere i vizualizujte jedan po jedan:
1. Masaža
2. Relaksaciona masaža u kojoj vas masiraju mirisnim uljima sa aromom naranže i čokolade. Osećate svaki dodir i prepušteni ste u potpunosti prelepom osećaju. Masaža vam toliko prija da više ne možete da razaznate da li sanjate ili vam se to zaista događa. Vaše telo vam je zahvalno na pažnji koju ste mu posvetili i svaka ćelija u vama vibrira. Jeza vam prolazi celim telom od zadovoljstva!

Možete li da osetite razliku u emocijama? Znam da možete!

Emocije su vam pokazatelj koliko ste zaista na istoj talasnoj dužini sa onim što vizualizujete. Ako ne osećate emocije, ili osećate negativne emocije, sigurno nešto propuštate ili radite kako ne treba.

Ukoliko vam je teško da zamislite veće promene u svom životu počnite od manjih stvari. Na primer vizualizujte čokoladu.
Razmislite koja je to čokolada, kakvog je ukusa.. da li je čista mlečna ili ima lešnika u njoj!? Prepustite se tom doživljaju. Uživajte u procesu. Osetite to kao stvarnost, kao da već imate tu čokoladu i uživate u njenom ukusu sada.
Vremenom, kako se budete osećali sigurnije, bićete u mogućnosti da vizualizujete i manifestujete mnogo veće stvari i promene u svom životu.

Trajanje vizualizacije

Ako do sada niste sa namerom koristili vizualizaciju za kreiranje bilo kakvih rezultata predlažem da počnete sa 5 minuta dnevno. Kao i u treningu, vremenom će vaš “prag tolerancije” povećati, pa ćete moći da produžite vreme vizualizacije na 10 i više minuta, što je sasvim dovoljno.

Vizualizujte svaki dan

Kontinuitet je veoma bitan kako biste izazvali promene u svom životu. Vizualizacijom treba da stvorite rutinu u percipiranju stvari. Npr. možda vam se trenutno X suma mesečno, novi automobil, savršeno zdravlje, navika da trenirate redovno ili putovanje u Diznilend može učiniti neverovatno i daleko, ali vremenom ćete se, kroz vizualizaciju, toliko stopiti sa tom idejom da će iz vas isijavati snažna energija kojom ćete privući ta iskustva u svoj život.

Proces je stvarno jednostavan, ali iz sopstvenog iskustva znam da nije lak. Biće vam potrebna velika disciplina kako biste vizualizovali svaki dan i dopustili sebi da živite život kakav želite.

Zato vas izazivam!

Odlučite ovog trenutka da želite kvalitetniji život! Kažite sebi glasno “zaslužujem lepe stvari, događaje i emocije!”

Obećajte sebi da ćete narednih 30 dana, svaki dan, BEZ IZUZETKA, vizualizovati bar 5 minuta dnevno! Budite odlučni. U pitanju je samo 5 minuta dnevno koji vam mogu promeniti život na bolje!

Zatim, nakon 30 dana, podelite svoje rezultate sa drugima kroz komentare na ovom blogu. Siguran sam da će to biti interesantno iskustvo!

Zapamtite, vizualizacija je veoma moćna i donosi rezultate.
Kročite u novu stvarnost sa entuzijazmom i radujte se stvaralačkoj moći koju ćete iz dana u dan, sve više, spoznavati u sebi!